Siden forrige oppsummering har Sundes A-lag spilt fem kamper, med varierende resultater. Det har de siste ukene blitt mer og mer klart at årets sesonginnspurt blir en knallhard kamp om å overleve i fjerde divisjon.

«You only sing when you’re winning» høres ofte på engelske fotballtribuner når det ene lagets fans skal håne de andre. Trofaste lesere på denne siden har nok lagt merke til en positiv korrelasjon mellom Sundes seiere og posting av referater her på sundeil.no/fotball. Om vi fortjener hån for dette er en annen sak, men vi må ærlig innrømme at vi kun skriver når vi vinner. Som nevnt ved en tidligere anledning er årsaken til dette i stor grad at vi er to spillere som har ansvaret, og både undertegnede og Mats Haugland er usedvanlig dårlige tapere.

SjuMILssteg fra årsverste

Etter en sterk hjemmeseier mot Klepp tok Sunde turen over dammen til Tau. Her ventet en tøff bortekamp mot Midtbygden. Planen var å ligge lavt og satse på kontringer, og som en konsekvens av dette var det hjemmelaget som hadde mest ball. Like etter pause fikk vi uttelling på nettopp en kontring. Andreas Pedersen kom på et løp fra dypet, og satte ballen trygt i nettet fra seksten meter. Ledelsen holdt seg til det 79. minutt, da MIL fikk straffe. En straffe som selv hjemmelaget innrømmet at var av det billige slaget. Eirik Jøssang var tygg fra ellevemeteren, og kampen endte 1-1. Totalt sett et rettferdig resultat.

Keepin’ it RIL

Neste utfordring var av det spesielle slaget. Det var duket for et durabelig lokaloppgjør mot Randaberg. Som nevnt til det kjedsommelige har Sunde et tosifret antall spillere i troppen med en fortid i RIL. Interessen rundt oppgjøret er tydeligvis stor, for det var nemlig et imponerende publikumsoppmøte i pøsregnet på KAPH Kvernabéu. De fremmøtte fikk se en relativt begivenhetsløs første omgang. Sunde lå nok en gang lavt, og lot dermed RIL ha mye ball. Bortelaget fremstod fantasiløse med ball, mens hjemmelagets kontringer var relativt ufarlige.

Etter hvilen ble det fart på sakene. I det 49. minutt løsnet RILs Joakim Holter skudd fra 25 meter. Ballen gikk i stolpen og rett i ryggen på keeper Kristian Stokdal, som noterte seg for et uheldig selvmål. Jubelen varte ikke lenge for laget fra «Persillebygdå». To minutter senere befant Sundes midtbanemann Simen Blaker seg i skuddposisjon. Fra 20 meter banket Blaker ballen i nettaket, og lagene var like langt. Det skulle ikke gå mer enn ytterligere tre minutter før Sunde hadde snudd kampen. Mats Haugland slo et frispark knallhardt inn i feltet mot bakre stolpe. Ved hjelp av en liten stuss fra tidligere Sunde-spiller Christer Håland gikk ballen hele veien inn i mål. Likevel ble Mats Haugland kreditert scoringen. Ledelsen fikk hjemmelaget beholde i 20 minutter. En svak femmeter fra en ellers strålende Kristian Stokdal skapte kaos i Sunde-forsvaret, noe som endte med en Christer Håland alene med nevnte Stokdal. Håland gjorde ingen feil, og fikk sin revansje for «selvmålet» tidligere i kampen. Mot slutten av kampen presset RIL på for seieren, men Sunde klarte å ri av stormen. Uavgjort må sies å være et rettferdig resultat, men det var nok en gang surt å miste ledelsen på slutten av kampen. Uansett; man er meget fornøyde med å ikke ha tapt for «storebror» Randaberg i år. 

GRøsseland

Sunde nærmet seg nå faretruende nedrykksstreken. Bortekampen mot et Rosseland i nærheten på tabellen var dermed særdeles viktig. Sunde startet kampen godt, med flere giftige kontringer. Etter 10 minutter ble kaptein Mats Haugland hockey-taklet av hjemmelagets keeper innenfor sekstenmeteren, men dommeren vinket utrolig nok spillet videre. Et snaut kvarter senere gikk Rosseland opp i en noe ufortjent ledelse med Svein-Arne Monsen. Men som mot RIL svarte de gule og svarte raskt. I det 29. minutt kom nemlig mannen som aldri scorer mål, Vegard Flø, på et sugende 80-metersløp fra sin faste plass på venstrebacken. Løpet endte med at Flø tråklet inn ballen fra én meter, etter at Ceu Lian Khar hadde driblet seg innover fra skrått hold. Like før pause var nevnte Flø involvert i nok en scoring, denne gang i andre enden av banen. Etter å ha vunnet ball ble han tydelig hindret slik at Rosselands Ola Selliken fikk overta ball i innleggsposisjon. Dommer vinket nok en gang spillet videre, og Selliken brukte like godt muligheten til å banke ballen knallhardt inn i lengste hjørne fra, i utgangspunktet, en umulig posisjon. Lagene gikk til pause med 2-1 til hjemmelaget, selv om Sunde følte at man burde ha ledet med opptil flere mål.

I andre omgang lå Rosseland lavt for å trygge ledelsen. Sunde hadde mye ball, og fremstod fullstendig planløse. Med ti minutter igjen førte sløseriet med ball til at Rosseland fikk kontret inn 3-1. Dardan Shabi fikk drømmetreff fra 25 meter. Fem minutter senere ble det ny spenning, da Sundes Ceu Lian Khar ble felt innenfor sekstenmeteren. Simen Blaker satte straffen trygt i nettet, og et lite håp var tent. Men man var aldri i nærheten av å skape noe di siste fem minuttene. Istedenfor var det Rosseland som kontret til seg en soleklar straffe på overtid. En straffe som forøvrig ble reddet av keeper Kristian Stokdal. En veldig bra førsteomgang, og en elendig andre omgang førte til et surt tap. Surt fordi man ikke utnytter sjansene i første omgang, og at to veldig avgjørende dommeravgjørelser, også disse i første omgang, går imot.

Total Sol(a)formørkelse

Det begynte nå å brenne skikkelig under føttene til de gule og svarte fra Kvernevik. Det var nå klinkende klart at det kom til å bli nedrykksstrid i høst. Spenningen var dermed stor når tabellnabo Sola 2 kom til KAPH Kvernabéu. Den nevnte spenningen varte imidlertid ikke lenge. Sunde var nemlig ikke påskrudd, i det som da var årets viktigste kamp. Solas andrelag vant nemlig hver eneste andreball, og spilte ball i hatt med hjemmelaget i hele første omgang. Til pause ledet Sola 3-0, men de kunne fort ha ledet med flere. Eneste håp lå i at bortelagets Oskar Alsaker pådro seg sitt andre gule kort like før hvilen.

I andre omgang hadde et overtallig hjemmelag naturlig nok mye ball. Noen sjanser ble skapt, men man var aldri i nærheten av å skape spenning. Sola 2 tok en utrolig viktig, og fullt fortjent, seier. Sundes prestasjoner i oppgjøret kan totalt sett beskrives med to ord: fullstendig natta.

Åpen Bu(øy)

Det var et desperat Sunde-lag som i går ettermiddag tok turen til Hompen for å møte nok en tabellnabo. Et tap ville sende Sunde skikkelig ned i nedrykkdssumpen. Buøy lå tre poeng foran på tabellen, noe som gjorde oppgjøret til en real «sekspoengskamp». Fra første minutt var det klart at det var en helt annen Sunde-utgave enn den som tapte mot Sola 2 i forrige uke. Guttene fra «Vigå» vant det meste av både dueller og andreballer, og Buøy ble dermed presset mer og mer tilbake. Spiss Ceu Lian Khar herjet med Buøy-forsvarets bakrom, men ble flere ganger stoppet av keeper Jonas Laukvik. Etter 32 minutter var det Khars noe mer anonyme spissmakker, Simen Soma Hjelle, som skulle sende Sunde i ledelsen. En godt slått corner fra Mats Haugland ble headet kontant i mål fra bakre stolpe. Buøy, som nok led av fraværet til storscorer André Talge, slet med å skape det store i første omgang. Dermed gikk man til pause med en følelse av at man burde ledet med mer enn det ene målet.

Andre omgang fortsatte i samme spor. Etter 52 minutter førte klabb og babb i boksen etter en Sunde-corner til at en Buøy-spiller satte ballen i eget mål. Deretter datt aggressiviteten hos bortelaget, og man slapp Buøy mer og mer inn i kampen. I det 68. minutt fikk hjemmelaget straffe, og Ådne Nærland ekspederte ballen trygt i hjørnet. 1-2, og ny spenning. I løpet av de neste ti minuttene skapte Buøy flere øyeblikk som ga de gule og svarte hjertet i halsen. Men man klarte å ri av stormen frem til det 81. minutt. Da landet ballen hos Simen Blaker etter klarering fra corner, og østlendingen banket ballen kontant i nettet på halv volley. Game over.

Alt i alt en fortjent, og ekstremt viktig, seier. Tabellsituasjonen er likevel kritisk, så det er ikke tid til å hvile på laurbærene. Fire kamper gjenstår for de fleste lagene i avdelingen. Havørn ser fortapte ut på sisteplass. Kampen om å unngå den andre nedrykksplassen og kvalikplassen ser i skrivende stund ut til å stå mellom Sola 2, Hana, Sunde, Buøy, MIL og Voll. MIL kan imidlertid allerede i kveld melde seg ut av nedrykksstriden ved en eventuell seier over Hana. 

Neste uke venter nok en «cupfinale» borte mot Voll. En seier vil sende Sunde foran de blå og hvite på tabellen. Avspark er klokken 14:00 på Voll stadion.

 

Neste kamp


Ingen kommende kamper

Tabell 5. div avd 02 2018

# Lag Ka +/- Po
1 Sunde IL 18 30 38
2 Forus og Gausel 18 9 35
3 Madla 2 18 18 31
4 Riska FK 18 -2 26
5 Ganddal IL 18 -5 25
6 Buøy 18 -2 24
7 Staal Jørpeland 2 18 -8 22
8 Oltedal FK 18 -11 19
9 Stavanger IF Fotball 18 -14 19
10 Dirdal Idrettslag 18 -15 16

Siste kamp

Stadion: Kaph Kvernabeu lør, 20. okt. 2018 14:00
Sunde IL
Sunde IL
4:0 Forus og Gausel
FGI