Vebjørn Mortveit, Eirik Smail Benhabiles, Jørn Hornseth og Paal Soltvedt Brakstad jubler for scoring borte mot Dirdal.

Sunde-toget fosser videre, men det er ikke alle som er like fornøyde med tingenes tilstand i klubben om dagen.

Har jeg blitt lurt av en klikkagn-tittel igjen, tenker du kanskje nå? Svaret er nok dessverre et rungende ja. Med mindre du kjenner suget etter en god dose Sunde-snob nå som det nærmer seg sesongens siste og viktigste kamp, da. 

Her følger en oppsummering av Sundes fire siste seriekamper, og det advares som vanlig mot grusomme ordspill og fake news. 

 

Starstruck og stygge SIFre

Etter å ha feid både Oltedal (5-2) og Riskas rekruttlag (5-1) av banen etter sommerferien, hadde Sunde for alvor meldt seg inn i opprykkskampen igjen. Sunde-gjengen, som vanligvis ser nokså tunge og lavtflyvende ut (overvekt og gravitasjonskraft er sjelden en god kombinasjon som fotballspiller), var uvanlig høytflyvende da de møttes i garderoben før kampen mot Stavanger IF.

Spillerne fikk dog raskt bakkekontakt igjen da evigpessimistiske Kristian Stokdal, som attpåtil var litt starstruck i og med at Sunde hadde besøk av en gammel storhet, holdt tale før kamp.

– Dette ser tungt ut guttar. Me møte et lag som spelte i Adeccoligaen seinast i 2009. De stille sin desidert sterkaste tropp for sesongen, og de har ein utrolig breie stall. Asså, Bertelsen spelte der seinast i fjor. Han har jo pigede vunne mot Tyskland som norsk landslagsspelar, sa en oppgitt Stokdal.

Og med det som siste ord før Kvernevik-laget entret banen, ble det naturlig nok en tøff førsteomgang. SIF kjørte kampen og kunne fort ha ledet til pause, men det sto 0-0 midtveis.

Etter hvilen viste de korpulente amatørene i Sunde-drakt seg fra en helt annen side, og tok ledelsen ved Simen Soma «Best Når Det» Hjelle etter en snau time. Bare ti minutter senere doblet Kokos-Navy ledelsen, før Eirik Beckheim økte til 3-0 med en pen frisparkscoring. Like før full tid fastsatte Jørn Mål-Horn(y)seth sluttresultatet til 4-0. Et noe flatterende resultat, men det ble til slutt stygge SIFre for bortelaget.

 

Gandalf på Ganddal?

Ette tre seire på rad, ventet nå en tøff bortekamp mot Ganddal. Peptalk-mester Stokdal kom med den vanlige regla om bred tropp, om motspillere med fortid i Sogndal, Sandnes Ulf og at motstanderen var i 3. divisjon så sent som i 2008. I tillegg var det en søkkvåt gressmatte, det var en rekordtung forsvarsfirer og det var motvind fra start. Alt lå med andre ord til rette for Sunde-tap. 

Og det startet tøft for Sunde, som ble presset ganske hardt i førsteomgang. Dommeren vinket spillet videre etter at en Ganddal-heading ble reddet bak strek av Jørn Hornseth, som hadde sunket nedi et myrhull da han skulle klarere. 

– Det e så forbanna deilig at det ikkje e videodømming i femtedivisjon, utbrøt Hornseth, mens flere Ganddal-spillere signaliserte VAR-tegnet mot dommeren forgjeves. 

Det var målløst til pause, men etter hvilen våknet Madla bydels stolthet. Kun seks minutter ut i andre omgang ble Andreas Pedersen servert alene med keeper. Han la ballen til rette med skjegget, og viste alle hvilken kald fisk han er. Der de aller fleste ville plassert ballen med innsiden av foten i ett av hjørnene, valgte Peders å gå for kraft. Fra fem meters hold moste han ballen med vrista via «krysstverrå» og i mål. 

– Å komma aleina med keeper e som å koga pylsår. Det e bare å lukka øynene og håpa på det besta, sa en stolt Peders, etter å ha lagt ned småskuffende 29 kilometer mot Ganddal. 

Og magien stoppet på ingen måte der. Superspiss Simen Soma Gjelle er nemlig også en kald fisk foran mål, og klistret ballen i lengste hjørne på vakkert vis fra langt hold med 20 minutter igjen. Like etter provoserte innbytter Kokos-Navy sympatisk fram et rødt kort hos motstander, da han pent ba motstander om å fike til ham i ansiktet.

Da selverklært geni (og Sunde-trener) Anfinn Nilsen mot slutten av kampen satte inn 2,04 meter høye Henrik Gulbrandsen i tierrollen, var det mange som hevet øyenbrynene. Sørlendingen har teknikk som en tømmerstokk, men herjet som ballfordeler i hjertet av laget. Han leverte mindre gladkristne meldinger med bløde konsonanter til motstanderne, og serverte presist lærkula til lagkameratene.

– Klogga to, klogga ti, Henrig glir forbi, skrek han da han dro seg forbi tre Ganddal-spillere med en vending selv Johan Cruyff ville vært stolt over. Det var stor enighet blant de mange tilreisende Sunde-supporterne om at Gulbrandsen minnet mye om magikeren Gandalf der han herjet sentralt i banen på Ganddal.

Henrik Barth Guldbrandsen (t.h.) er et fysisk beist fra Mandal. I garderoben går han under navnet "Sørlendingen fra helvete". Hva kaptein Ole Soma Hjelle (t.v.) driver med her er uvisst.

På overtid plasserte Simen Soma Hjelle den velkjente makrellfileten i hummerteina da han økte til 3-0 for Sunde. Etter et kamprop og en dusj, forlot Sunde-toget perrongen i Ganddal retning fjerde (med et lite pitstopp på McDonalds på Kvadrat). 

 

BenHABILEs i vinden

Fire seire på rad. Det var på tide å feire. Så hovedtrener Anfinn inviterte overraskende nok hele laget, med støtteapparat og supportere, hjem på lagfest. Invitasjonen fra Sunde-treneren ble møtt med stor jubel, men også en viss skepsis. Hvorfor inviterer en tilsynelatende oppegående mann – helt uoppfordret - 25 lett overvektige mannfolk, som alle lider av kronisk overtenning når det kommer til lagfester, hjem til seg selv?

Svaret fikk vi den påfølgende mandagen, da Anfinn stolt fortalte at mesterplanen hans hadde lyktes. Leieboeren i kjelleren, som ikke hadde betalt leia på en god stund, flyttet frivillig ut etter at han fryktet for livet natt til søndag.

Fokuset ble så rettet mot neste kamp – Buøy på hjemmebane. Oppgjøret ble spilt i ekstreme vindkast på KAPH Kvernabéu Arena, og det så ut til å passe et tungt Sunde-mannskap best. Vertene fikk en drømmestart da Eirik Smail BenHABILEs satte inn 1-0 etter et innlegg fra Paa(l) «Perrongen» Brakstad allerede etter fire minutter. Resten av omgangen besto av 39 lange innkast, da ingen av lagene var teknisk begavet nok til å holde ballen på banen i den sterke vinden.

Haugalendingen Eirik Smail Benhabiles (i gult) har gjort en god figur siden høstens overgang. Her fra bortekampen mot Dirdal, hvor det måtte hele tre mann i hvitt og rødt til for å stoppe ham.

Like etter pause doblet Simen Soma Hjelle ledelsen alene med keeper, før Buøy reduserte til 2-1 på et frispark. Et kvarter før slutt satte Benhabiles inn 3-1 med en utsøkt chip alene med keeper. Buøy fikk et nytt trøstemål på frispark like før slutt, men det var Sunde som stakk av med seieren 3-2. 

 

Cocky og usosial toppscorer

Etter fem seire på rad ventet nedrykkstruede Dirdal på bortebane. Sunde-spillerne hadde sett frem til en sosial og kjekk busstur, men én spiller ville det totalt annerledes. Avdelingens toppscorer med 19 seriemål denne sesongen, superspiss Simen Soma Hjelle, hadde nemlig kapret hele den bakerste raden på bussen. Dette er vanligvis «sosial sone», men her satt han for seg selv for å spille på spilleautomater. Han koblet mobilen til høytaleranlegget på maks volum, slik at musikken fra «Wheel of Fortune», «Gloom of Lords» og «Til Valhall» gjorde det umulig for de andre passasjerene på bussen å føre en samtale. Da medspillere forgjeves tok kontakt for å spørre om han kunne dempe lyden og heller være sosial, svarte Sunde-stjernen med: «Ikkje snakk te meg. Eg har tilbud fra mange 3.-divisjonsklubbar. Ver glad for at eg i det heila tatt e med på denne turen». 

Mannen som visstnok har tilbud fra flere klubber, Simen Soma Hjelle, lader skudd i Dirdal. Like etterpå mistet han fotfeste (og bakkekontakt), og lå og sprellet som en makrell i hummerteina på den sleipe gressmatta.

En snau time før kampstart overhørte også undertegnede en samtale mellom hovedtrener og Sundes toppscorer. Der ble følgende ord sagt av eldstebror Soma Hjelle: «Anfinn, det e bare å slå høgt på meg. Eg kan marr enn å løyba i bakrom. Eg e enorme i luftrommet, og me kan godt ble flinkare te å utnytta det». Et lite kvarter senere ble lagtaktikken presentert: Det skulle selvfølgelig slås høyt mot selverklært Luftens Baron, Simen Soma Hjelle.

Da Sunde-mannskapet entret banen, ble laget møtt til stormende jubel fra et sjokkerende antall bortesupportere. Yellow Army hadde okkupert VIP-tribunen, som besto av tre skinnstoler på øverste rad. Dette til Dirdal-fiffens store forargelse – men Sunde-fansen sto på sitt og ble sittende der kampen ut. 

Sunde slo som avtalt langt og høyt i åpningsminuttene, men selverklært Luftens Baron tapte alt av hodedueller. Sunde-spillerne valgte derfor å gå imot sin egen trener, og begynte å slå i bakrom. Det lønnet seg umiddelbart, da Luftens Baron utrolig nok laget et mål med høyrefoten. Ikke lenge etter doblet Den Hvite Mame Niang igjen – også denne gang med foten. 

Bortekampen mot Dirdal levde opp til sitt rykte, med tøffe dueller og en tung gressmatte. Samir Pekmezovic (t.v. i gult) prøver å snappe ball. Trener Hans Jacob Hornseth (t.h.) er bekymret for at sømmene skal ryke langs rumpesprekken i shortsen til referent Mats Haugland (nr. 45).

Men det var ikke bare Sundes superspiss som storspilte denne lørdagen. Samir Pekmezovic briljerte sentralt på midtbanen, selv om det var dårlige el-grill-forhold. Med Elastico-finten og piruetter driblet han Dirdals midtbanemann inn i kortvarig krystallsyke. Under perfekte sklitaklingsforhold herjet også Sunde-midtstopper Henrik Gulbrandsen. Sørlendingen hisset på seg hele bygda, og fikk i pausen beskjed av dommeren om å roe seg litt ned i duellspillet. 

Dommer da. Du må jo forsdå ad det blir lidd knall og fall når over hundre kilo skal forflydde seg rundt på ei gressmadde som e vådere enn konsonantene mine, forklarte Mandals store sønn overfor kamplederen.

Sunde ledet komfortabelt 2-0 til pause, men Dirdal hadde flere store sjanser til å redusere i starten av 2. omgang. I stedet for Dirdal-redusering, satte Eirik Benhabiles spikeren i kista med sin 3-0-scoring. 

Sunde fløy virkelig høyt nå, og selvtilliten hos enkelte så nå ut til å være så høy at den bikket over til «cocky». Én situasjon som var et godt bilde på dette var da Sunde-kaptein Ole Soma Hjelle, som har null mål på sine tre sesonger i klubben (keeper Kristian Stokdal har til sammenligning to mål), krevde å få ta et frispark fra 40 meter. Alle forventet innlegg, men midtstopperen gikk for skudd. Det gikk selvfølgelig som det måtte - med Ronaldo-tilløp moste han ballen midtveis ut i Dirdalselva. 

Også hovedtrener Anfinn Nilsens var blitt høy på pæra denne lørdagen, og byttet seg selv inn for en meget irritert Pekmezovic på tampen. Da gikk det litt som forventet – Dirdal reduserte til 1-3 langt på overtid.  

 

Opprykksfinale og innkjøp av jekk

Etter at Sunde tok sin sjette strake seier i kampen mot Dirdal, ble det en meget hyggelig busstur hjem til vakre Kvernevik. I alle fall for enkelte. Superspiss Soma Hjelle fortsatte med den usosiale gamblingen på hjemturen, og nektet å konversere med lagkameratene som han mente hadde «vridd» seg unna kampplanen om å slå langt og høyt mot ham. 

– Eg e marr nervøse enn vanlig. Han har mista bakkekontakten totalt, sa en oppriktig bekymret og skjelvende Kristian Stokdal om Sunde-spissen på vei hjemover. 

Sunde-troppen har derfor blitt enige om å spleise på en jekk, for å prøve å få toppscoreren tilbake på bakkenivå foran opprykksfinalen mot Forus og Gausel førstkommende lørdag. Premissene før den kampen er enkle: Vinneren av oppgjøret spiller i 4. divisjon neste år. Ved uavgjort vil Sunde rykke opp på grunn av 13 mål bedre i målforskjell. 

Paal Soltvedt Brakstad (i gult) er en potensiell matchvinner i lørdagens opprykkskamp. Vi avslører IKKE om han var en av dem som besøkte Stavangers lysløype forrige helg.

For å understreke hvor viktig denne kampen er, fikk Sunde-spillerne streng beskjed om at det var alkoholforbud helgen i forkant av oppgjøret. Og det så ut til å gi stor effekt. Natt til søndag ble kun 19 av 26 spillere i Sunde-troppen observert langs lysløypa, og en så liten andel av troppen har ikke vært ute på en snurr siden klubbens stiftelse i 1965. 

Sunde – Forus og Gausel har kampstart kl. 14.00 på KAPH Kvernabéu førstkommende lørdag, og daglig leder Helen Husebø melder om rekordstor pågang på «billettkontoret». Her er det bare til å møte opp for en ellevill fotballkamp. Sunde-guttane trenger all støtte de kan få for å sikre opprykket!

Stay sexy, stay Sunde!  

#MakeSundeGreatAgain

Neste kamp


Ingen kommende kamper

Tabell 5. div avd 02 2018

# Lag Ka +/- Po
1 Sunde IL 18 30 38
2 Forus og Gausel 18 9 35
3 Madla 2 18 18 31
4 Riska FK 18 -2 26
5 Ganddal IL 18 -5 25
6 Buøy 18 -2 24
7 Staal Jørpeland 2 18 -8 22
8 Oltedal FK 18 -11 19
9 Stavanger IF Fotball 18 -14 19
10 Dirdal Idrettslag 18 -15 16

Siste kamp

Stadion: Kaph Kvernabeu lør, 20. okt. 2018 14:00
Sunde IL
Sunde IL
4:0 Forus og Gausel
FGI