Sundes A-lag startet årets oppryksksjakt på best mulig vis. Det samme kan ikke sies om avslutningen på vårsesongen. Her er en oppsummering etter drøyt halvspilt sesong.

Drømmestart og målbonanza

Det var en bred og sterk Sunde-tropp som tok fatt på sesongen 2018. Treningsoppmøtet var bra, og det var ingen som var misunnelige på trener Anfinn Nilsens ansvar for å plukke ut en startellever. I åpningskampen ble et ungt Staal Jørpeland 2 feid av banen med sifrene 6-0. Og etter en noe heldig seier borte mot Madla 2, fikk også Oltedal smake på Sunde-lokomotivets offensive storform i en kamp som endte 7-1. Førti stakkars medlemmer av årets målklubb begynte nå å frykte både refinansiering av lån og tvangssalg av sine kjæreste verdigjenstander. Videre ble Riskas rekrutter slått 2-1 på Hommersåk, før det ble 2-2 og poengdeling i en jevn kamp borte mot Stavanger.

En mer fyldig oppsummering av årets fire første kamper finner du her: http://sundeil.no/fotball/index.php/a-laget-arkiv/284-sundeprofil-river-seg-i-haaret

15. mai kom Ganddal på besøk til KAPH Kvernabéu. I en kamp med temperatur og drama vant de gule, riktignok fortjent, 3-2. Dette er også siste gang Sunde vant en fotballkamp i 2018.

«Nå kan ikkje den sommarferien komma fort nok!»

For nå begynte ting å endre seg på spillerfronten. Are Grasdal måtte plutselig legge opp på grunn av belastningsskader. Jonas Lunde gikk tilbake til Vidar. Aslak Vrenne gjorde helomvending og gikk tilbake til Hinna etter to treninger. Nøkkelspiller Simen Blaker flyttet midlertidig til Oslo. Divisjonens beste keeper, Kristian Stokdal, forsvant også midlertidig. Gunnar Andersen ga seg for å slutte seg til militæret. Arian Cindrak, Christian Ivarson, Daniel Kvernstrøm, Leander Voll og Samir Pekmezovic pådro seg alle skader som holdt dem borte fra banen. Elleve spillere som plutselig blir utilgjengelige i løpet av et kort tidsrom ville gitt problemer for et hvert fotballag. Legg til at Sundes fremste tilrettelegger, Mats Haugland, kun har fått med seg drøye tre kamper i vår på grunn av jobb. «Det e sjelden eg glede meg te kampane e ferige før sommaren, men nå kan ikkje den sommarferien komma fort nok!» sa en oppgitt Anfinn Nilsen, da nok en melding om forfall tikket inn på treningen før kampen mot Forus & Gausel.

Ett fattig poeng

En tynnslitt Sunde-tropp røk på hodet ut av Rogalandscupen for Sørmarkå to dager før den viktige bortekampen mot Buøy. Ingen optimal oppladning. Etter å ha ledet 1-0 lenge sprakk det totalt ti minutter før slutt. Buøy scoret tre på tre minutter, og da hjalp det lite at Markus Barkved stanget inn en redusering minuttet etterpå.

I neste kamp ventet tabelljumbo Dirdal på KAPH Kvernabéu. Lagene gikk til pause med 1-0 til Sunde, en ledelse som strengt tatt burde vært større. I andre omgang fortsatte man å stange, men sjanse etter sjanse ble sløst bort. Etter 75 minutter var det plutselig kaos i Sundes bakre rekker, og Dirdal, som knapt hadde skapt noe som helst, ble forært en billig utlikning. Dermed endte det 1-1, et særdeles flatterende resultat for bortelaget.

Videre ventet toppkamp på Knudamyrå mot Forus & Gausel. Hjemmelaget fikk en pangstart, og satte inn 1-0 etter to minutter. Sunde skulle svare raskt, og i det åttende minutt stanget Simen Soma Hjelle inn et godt slått frispark fra Eirik Kalheim. Like før pause skulle nok en Sunde-panne sette ballen bak FGIs keeper. Mats Haugland steg til værs etter corner, og Sunde gikk til pause med ledelse. 

I andre omgang steg temperaturen et par hakk. Det haglet med dueller av både fysisk og verbal karakter. Midt i omgangen ble Sunde snytt for et soleklart straffespark, men dagens dommer valgte å straffe spiller for å holde seg på beina. Dermed en direkte oppfordring til overspilling når høstsesongen sparkes i gang. I påfølgende angrep fikk FGI en corner som de utliknet på. Et kvarter før slutt gikk hjemmelaget opp i ledelsen på nok en corner. Fem minutter senere ble FGIs midtstopper utvist for et hensynsløst angrep på Markus Barkved. For en gangs skyld var dommeren på jobb. Men Sunde klarte ikke å utnytte overtallet, og gikk dermed nok en gang av banen med poengtap.

Det skal sies at på tross av bortetap mot både Buøy og FGI, så hang man godt med i begge kampene. En blanding av marginer og udyktighet førte til null poeng, når man nok hadde fortjent ett. Men slik er fotballen.

Selv om Sunde nå hadde gått tre kamper uten seier, ledet man fortsatt tabellen. Utrolig nok var det så å si ingen av opprykksrivalene bak som evnet å vinne en fotballkamp i denne perioden. Men det begynte å tette seg ordentlig til i toppen av tabellen.

Siste kamp før ferien var borte mot Staal Jørpeland 2. Troppen var nå så tynn at trener Anfinn Nilsen hadde sett seg nødt til å sette seg selv i startelleveren. Heldigvis trosset en skadet Jørn Hornseth, med god hjelp fra våre venner Ibux og Paracet, lårsmertene og meldte seg spilleklar under oppvarmingen. Nilsen kunne dermed sette seg tilbake på benken.

Og det var et helt annet Staal-lag enn dem som møtte opp på KAPH Kvernabéu i serieåpningen. Guttene fra Jørpeland trillet til tider ball-i-hatt med bassene fra Kvernevik. Ved hjelp av en god Marius Lund i mål, og en strålende Markus Barkved på midtstopperplass, ble store farligheter avverget ved flere tilfeller. Med et kvarter igjen på uret stod det 2-2. Staal hadde hatt mest ball, men Sunde hadde hengt noenlunde med. Eirik Kalheim hadde også brent straffe for de gule. Staal byttet nå ut sine beste, og stod igjen med rent juniorlag. Og utrolig nok var det da Sunde skulle miste hodet og sprekke totalt. To baklengs på tampen førte til nok et surt tap. Men denne gang var det fullt fortjent. 

Etter å ha ligget på toppen av tabellen fra dag én ble man omsider vippet ned fra tronen. Buøy fikk med seg ett poeng borte mot Dirdal og tok dermed sommerferie på opprykksplass. Dette var vel strengt tatt på tide med tanke på at Sunde stod med ett poeng på de fire siste kampene.

Sunde skal nå slikke sine sår mens det slikkes sol i både inn- og utland. Målsetningen er fortsatt krystallklar; kun opprykk er godt nok, selv om det ligger an til et bikkjeslagsmål om den ene opprykksplassen. Viktige brikker som Simen Blaker og Kristian Stokdal er ventet tilbake i august. Arian Cindrak, Leander Voll og Daniel Kvernstrøm bør også ha ristet av seg skadene innen den tid. Samir Pekmezovic er friskmeldt og spilte 60 gode minutter mot Staal. I tillegg tyder mye på at Mats Hauglands jobbsituasjon bedres med tanke på mer spill i gult og svart til høsten. Bli heller ikke overrasket om det ramler en ny spiller eller to inn dørene på Béu i løpet av sommeren.

Statisikk

Mål- og kortstatistikken i høyre kolonne her på hjemmesiden er helt oppdatert.

Oversikten over målgivende så langt er følgende:

Mats Haugland - 4

Markus Barkved - 3

Leander Voll - 3

Simen Soma Hjelle - 3

Kjartan Olsson Hauge - 3

Eirik Kalheim - 3

Jørn Hornseth - 2

Nalawi Solomon - 2

Arian Cindrak - 1

Ole Soma Hjelle - 1

Andreas Pedersen - 1

Neste kamp


Ingen kommende kamper

Tabell 5. div avd 02 2018

# Lag Ka +/- Po
1 Sunde IL 18 30 38
2 Forus og Gausel 18 9 35
3 Madla 2 18 18 31
4 Riska FK 18 -2 26
5 Ganddal IL 18 -5 25
6 Buøy 18 -2 24
7 Staal Jørpeland 2 18 -8 22
8 Oltedal FK 18 -11 19
9 Stavanger IF Fotball 18 -14 19
10 Dirdal Idrettslag 18 -15 16

Siste kamp

Stadion: Kaph Kvernabeu lør, 20. okt. 2018 14:00
Sunde IL
Sunde IL
4:0 Forus og Gausel
FGI